Yerli e-ticaret firmaları arasında yer alan Trendyol önümüzdeki aylarda halka az planı için çalışmalarını başlatacak. Trendyol hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen yatırımcılar şirketle ilgili detayları şimdiden araştırmaya başladı. Peki, Trendyol kimin, sahibi kim, ne zaman kuruldu?
E ticaret sektöründe Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü olmak isteyen Trendyol halka arz sonrası dış pazar hedeflerini de artıracak. Bünyesinde binlerce iş ortağı bulunan Trendol, Express ile 30 dakikada hızlı market siparişi ve Trendyol Yemek ile yemek siparişi sektörlerine de dahil olmuştu. Böylelikle hem Getir’e, hem de Yemeksepeti’ne rakip olarak sektöre dahil olan Trendyol bu alanda da başarılı sonuçlar aldı. Peki, Trendyol’un bu seviyelere ulaşmasında ve kuruluşunda etken olan isim kimdi?
Trendyol kimin, sahibi kim, ne zaman kuruldu?
2010 yılında Demet Mutlu tarafından kurulan Trendyol müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarıyla kısa sürede pazardaki payını büyüttü. Genel e ticaret mağaza satışlarının yanı sıra hızlı market ve yemek sektörüne de dahil olan firma Trendyol güvencesi altında burada da binlerce işbirliği sağladı.
Bugüne gelindiğinde 180 bin satıcının içerisinde yer aldığı dev bir mağaza konumuna ulaşan Trendyol’daki büyümeyi fark eden yabancı yatırımcılar fırsatı değerlendirmek için harekete geçmişti. 2017 yılında dünyada büyük başarılar elde etmiş olan Alibaba, Trendyol’dan hisse alarak stratejik yatırım ortaklığı yapmıştı. Bu yatırım ortaklığı sonrasında Trendyol farklı sektörlere de dahil olarak pazar payını büyütmeyi amaçlamış ve bunda da başarılı olmuştu.
2010 yılında sadece 300 bin dolar sermaye ile kurulan Trendyol bugün itibariyle tam 16,5 milyar dolar değerlemeye sahip. 10 milyar dolarlık değerlemeyi geçen şirketlere verilen isim olan “decacorn” olmayı başaran Trendyol, aynı zamanda Türkiye’den çıkan ilk decacorn oldu.
Halka arz süreciyle ilgili planlamaların tamamlanmasının ardından şirketin önümüzdeki süreçte halka arzının da gerçekleşmesi bekleniyor. Şirketin tepe isimleri halka arzın “dual listing” yöntemiyle olabileceğini belirtmişti. Bu da Trendyol’un yurt içinin yanı sıra yurt dışında da halka arzının gerçekleşeceği ve borsada listeleneceği anlamına geliyor.