JPMorgan’dan blockchain tabanlı yeni ödeme platformu

Dış ticareti blockchain altyapısına taşıyacak projede ikinci faz tamamlandı

İhracat süreçlerindeki iş ve işlemlerin, Blockchain Ağı üzerinde yürütülmesi, yönetilmesi ve takibini amaçlayan İhracat Sürecinin Blockchain Teknolojisi İle (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı Teknik İşbirliği Projesi‘nde ikinci ve son faz çalışmaları tamamlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı finansmanıyla, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen “İhracat Sürecinin Blockchain Teknolojisi ile (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı” Teknik İşbirliği Projesi’nin İkinci Faz Kapanış Toplantısı 27 Şubat 2023 tarihinde Ticaret Bakanlığı Söğütözü Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

Toplantının açılış konuşmaları Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri tarafından gerçekleştirilecek ve projenin ikinci fazında kaydedilen ilerlemeler katılımcılar ile paylaşılacak. 

Etkinlik, açılış konuşmaları ve projenin detaylı sunumunun ardından soru-cevap bölümü ile devam edecek. Programın son bölümünde ise katılımcılar için Kavram Kanıtı çalışması kapsamında hayata geçirilen uygulamaların gösterimi yapılacak. 

İkinci faz çalışmalarında neler yapıldı?

İhracat Sürecinin Blockchain Teknolojisi İle (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı Teknik İşbirliği Projesi’nde ikinci faz çalışmaları geçen yıl 18 Temmuz tarihinde başlamıştı. Projede aynı zamanda son faz çalışmaları da olan süreç Kasım 2022 tarihinde başarıyla tamamlandı. 

Öncesinde planlanan tüm adımların atıldığı Faz-2 kapsamında, blockchain altyapısının kullanımı ile Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi süreçlerinin geleneksel ihracat süreçlerine göre daha az işlem basamaklarıyla etkin bir şekilde yürütülebileceği net bir şekilde ortaya kondu. Bunun yanı sıra bu etkinin ihracatta diğer süreçlerde de iyileşmelere yol açacağı tespit edildi. 

Ayrıca, hava yolu üzerinden gerçekleştirilecek bir ihracat işleminin süreçlerine taraf olan tüm paydaşların (ihracatçı, hızlı kargo operatörü, gümrük müşaviri, hava yolu şirketi ve kamu kurumları gibi) şeffaflık ve aynı zamanda güven içerisinde işlem yapabilecekleri bir ekosistemin blockchain teknolojisi ile sağlanabileceği tekrar ortaya kondu. 

Projenin birinci fazı hakkında

6 Aralık 2021’de başlatılan projenin açılış toplantısı 8 Mart 2022 tarihinde yapıldı, projenin ilk faz çalışmaları 28 Temmuz’da tamamlanmıştı.

Konvansiyonel ihracat süreçlerinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmının blockchain teknolojisi ile yeniden tasarlanmasına ilişkin çalışmaların yürütüldüğü ilk fazda; işlemlerin şeffafça takip edilebilmesi, kağıtsız ticaretin hayata geçirilmesi, belirli işlem basamaklarının otomasyonu ve aracı kurumların kaldırılabilmesi gibi proje başında ortaya konan hedeflerin tümü gerçekleştirilmişti.

Ayrıca ihracat süreçlerinde yer alan ihracatçı, gümrük müşaviri, nakliye şirketi, banka, sigorta şirketi ve kamu kurumları gibi paydaşların şeffaflık ve aynı zamanda güven içerisinde işlem yapabilecekleri bir ekosistemin blockchain ile mümkün olduğu sonucuna ulaşılmıştı.

TOPLANTI PROGRAMI

14.00 – 14.30                    Hoş geldiniz & Açılış Konuşmaları

                                             Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)

                                             Hazine ve Maliye Bakanlığı 

                                             Ticaret Bakanlığı

14.30 – 15.00                    Proje Sunumu

15.00 – 15.30                    Soru – Cevap

15.30 – 17.00                    PoC Deneyimi ve Networking


Toplantı Yeri: Ticaret Bakanlığı Söğütözü Yerleşkesi Zemin Kat Konferans Salonu 

Toplantı Tarihi: 27.02.2023, Pazartesi

Toplantı Saati: 14.00