Yapay zeka girişimlerinin global pazarlara açılmasını, şirketlerle bir araya gelmesini kolaylaştırmak amacıyla, Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin Sente Foundry işbirliğiyle düzenlendiği TRAI NEXT yatırım programına katılan startuplardan ilk yatırım alacaklar açıklandı.
Türkiye’den ve yurt dışından üretim, endüstri 4.0, perakende, tedarik zinciri, lojistik gibi alanlarda çözümleri olan yapay zeka startuplarının katıldığı TRAI Next yatırım programına 86 başvuru gerçekleşti. Başvuruda bulunan yapay zeka startuplarının 81’i Türkiye’den, kalan beşin ikisi ABD’den, diğerleriyse Almanya, Hindistan ve Hollanda’dan oldu. Beş haftalık bir mentorluk ve Due-Dilligence (Durum tespiti) sürecinden geçen startuplardan dokuzu finale kalmayı başardı. Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenlediği TR AI Week’teki (18-22 Ekim 2021) TRAI Next Demo Day’de sunumlarını gerçekleştiren 9 yapay zeka girişiminin yatırımcılarla görüşmesi sonucu 3’ü için çekirdek yatırım kararı alındı.
Çekirdek Yatırım Alacak Startuplar Cameralyze, NiCat ve Murmur
Kamera görüntülerini yapay zeka ile analiz eden İstanbul merkezli Cameralyze, ikincil bataryalar için nikel bazlı katot üretimi ve yapay zeka destekli Ar-Ge’sini yapan İzmir merkezli NiCat ile çevrimiçi- çevrimdışı kanallarla reklamları yüksek düzeyde optimize edilmiş ulusal kampanyalara dönüştüren Chicago merkezli Murmur, Sente Foundry tarafından çekirdek yatırım almaya hak kazanan 3 startup oldu.
Ana sponsoru A101; altın sponsorları Ford Otosan, Driventure ve Arkel; Gümüş sponsorları Assan Bilişim ve NTT Data, Bronz Sponsorları Proline Ventures, Revo Capital, Ahmet Bilgen ve Ali Durmuş olan, 115 milyon ABD doları büyüklüğündeki fondan faydalanma imkanı sunan TRAI Next’in melek yatırımcıları arasında Ayşe İnal ve Cenk Coşkuntürk yer aldı.
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi nedir?
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Türkiye’de yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017’de kurulmuş bir girişimdir. Bugüne dek yüzlerce etkinlik (TRAI Meet-Up, yapay zeka seminerleri, yapay zeka zirveleri, demo-dayler) gerçekleştiren TRAI on binlerce kişiye doğrudan temas etti.
Yapay zeka farkındalığını artırmayı ve yapay zeka ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan TRAI’nin ekosisteminde bulunan yapay zeka girişimi sayısı Ocak 2022 itibariyle 226 olmuştur. Ekosisteminde 200’den fazla akademisyenin ve 60’dan fazla özel sektör şirketinin yer aldığı TRAI, girişimlerin akademi ve özel sektör ile buluşmalarına, ortak proje yapmalarına, yatırımcı bulmalarına ve yurt dışına açılmalarına yardımcı olmaktadır.