Kripto para sert çatallanma nedir, hard fork ne demek?

Kripto para borsaları dönem dönem hard fork nedeniyle bazı kripto para birimlerinde geçici süre ile işlem yapmayı durdurabiliyorlar. Riskli dönemde yatırım yapmak isteyen kullanıcılar ise sert çatallanma nedeniyle işlem durdurulmasıyla ilgili detayları araştırmayı sürdürüyor. Peki, kripto paralarda sert çatallanma nedir, hard fork ne demek?

Bazı kripto para borsaların bünyelerinde yer alan coinlerden bir bölümünün sert çatallanma nedeniyle geçici süreyle işleme kapatıldığına ilişkin açıklamalar yapabiliyor. Yatırımcı da kar ve zarar elde edebileceği coinin neden işleme kapatıldığını öğrenmek için sert çatallanma ile ilgili detayları araştırıyor. Peki, nedir bu hard fork?

Sert çatallanma nedir, hard fork ne demek?

İngilizcesi hard fork olan tabir Türkçe’ye sert çatallanma olarak geçiyor. Blokzincirlerde iki potansiyel zincir oluşacak şekilde bölünmeye çatallanma adı veriliyor. Bu iki zincir bölünene kadar aynı geçmişe sahipken bölündükten sonra yeni kurallar ve şartlarda değerlendirilirler.

Blokzincirin ikiye bölünüp farklı sistemlerle çalışmaya başlamasıyla oluşan çatallanma işlemi sonrasında oluşan yeni zincirlerin madencilik yazılımları ve cüzdanlar tarafından kullanılıp kullanılamayacakları durumuna göre hard fork ya da soft fork adı veriliyor. Yani oluşan yeni zincir ya sert çatallanma ya da yumuşak çatallanma adını alıyor.

Sert çatallanmada blokzincirinin kuralları değişirken protokolleri de güncellenmiş oluyor. Blokzincirdeki node’ların yeni blokzincirini kullanabilmesi için yenilenen protokol kurallarına sahip yazılımı tercih etmeleri gerekiyor. Aksi halde yeni zincire bağlanamazlar.

Yazılım geliştiriciler arasında yaşanan olası anlaşmazlıklarla gerçekleşen sert çatallanmalar yeni kripto paraların ortaya çıkmasına neden olabilirler. Bitcoin cash bu duruma verilebilecek en güzel örnek olarak isimlendirilebilir. Bitcoin zincirinde başlasa da çatallanma sonucu ortaya çıkan Bitcoin cash kendi blokzincirinde yola devam etmiş ve Bitcoin blokzincirinden ayrılmıştı.

Eğer yazılımcılar arasında anlaşma gerçekleşirse çatallanma durumlarında yeni kripto paralar ortaya çıkmadan eski zincir iptal edilir ve aynı blokzincir üzerinde devam edilir. Bu tarz yeni blokzincirde devam etme durumları karşısında madencilerin ve cüzdan sahiplerinin yeni blokzinciri kullanabilmek için yazılımlarını güncellemeleri gerekiyor.

Sert çatallanmaya son örnek olarak MATIC verilebilir. Bitexen yaptığı duyurusunda Polygon (MATIC) işlemlerinin ağ yükseltmesi ve sert çatallanma nedeniyle geçici olarak durdurulduğunu belirtmişti.