Şirketler değerleme büyüklüklerine göre unicorn, decacorn ve hectocorn olarak üç ana gruba ayrılıyorlar. Belirli bir değerlemenin üzerine ulaşmış şirketlere bu isimler veriliyor. Peki, orta grupta yer alan ve unicorn’un üstü olan decacorn ne demek? Türkiye’de decacorn olan şirketler hangileri? İşte detaylar…
Şirketlerin dünya piyasasında büyüklüğünü adlandırmak için bazı kriterler belirleniyor. 1 milyar dolar, 10 milyar dolar ve 100 milyar doları aşan şirketlere farklı isimler veriliyor. Bu verilen isimlerle birlikte de şirketin değerlemesinin ne kadar büyüklükte olduğu görülebiliyor.
Decacorn nedir, ne demek?
1 milyar dolar değerlemeyi aşan şirketlere verilen Unicorn’un bir üstü olan decacorn 10 milyar dolar değerlemeyi aşan şirketlere verilen isim olarak tanımlanabilir. Yani bir şirketin değerlemesi 10 milyar doları aşmışsa o şirkete decacorn ismi veriliyor. Bu isim 99.9 milyar dolara kadar değişmiyor. Ancak şirket değerlemesi 100 milyar dolara ulaştıysa bu kez şirkete decacorn değil hectocorn adı veriliyor.
Bu kelimelerin kavramlaşmasını ilk olarak ABD’li risk sermayesi yatırımcısı Alieen Lee sağlamıştı. Lee 2013’te yaptığı bir açıklamada “Welcome to the unicorn club” başlıklı makalesinde 1 milyar doları aşan şirket için bu ifadeyi kullanmıştı.
Türkiye’de decacorn olan şirketler hangileri?
10 milyar değerlemeye ulaşmak bir şirket için oldukça uzun bir süreç gerektirebiliyor. Son olarak Türkiye’den bu gruba dahil olan şirket Trendyol olmuştu. 10 milyar dolar değerlemeyi aşan Trendyol e ticaret alanında Türkiye’de decacorn olan ilk şirket ve girişim olmuştu. 2013’te kurulan Trendyol bu unvanına yaklaşık 9 yıl sonra ulaşabildi. Trendyol’un 2021 yılı itibariyle değerlemesi 16,5 milyar dolara ulaşmıştı. Önümüzdeki günlerde halka arzı gerçekleşmesi planlanan Trendyol’da işler yolunda gider ve yurt dışı yatırımları sonuç verirse hectocorn olma yolunda ilk adım atılmış olacak.