Türkiye’nin öncü FinTech girişim kurucusu Insha Ventures’ın geliştirdiği yeni nesil uzaktan müşteri edinme platformu KimlikBasit, hızla yaygınlaşıyor. Insha Ventures’ın yaklaşık 3 yıldır Almanya’daki getinsha markasıyla edindiği ‘digital onboarding’ tecrübesiyle hayata geçirdiği KimlikBasit, şirketler için uzaktan müşteri edinimini güvenilir ve kolay hale getiriyor.
Geçen yıl yapılan düzenlemeyle tüketicilerin şubeye gitmeden sadece online kanalları kullanarak banka müşterisi olmasını sağlayan “Uzaktan Müşteri Edimini” uygulaması, yoğun ilgi görüyor. Uzaktan müşteri edinimini kolaylaştırmak ve bu konuda hizmet vermek amacıyla FinTech girişim kurucusu Insha Ventures tarafından hayata geçirilen KimlikBasit’in Satış ve Büyüme Yöneticisi Yavuz Selim Akçınar, süreçlerin kolaylaşmasıyla birlikte tüketicilerin de bu seçeneğe olan ilgisinin arttığını söylüyor. KimlikBasit nedir? Şirketlere sağladığı faydalar nelerdir? Uzaktan müşteri ediniminde güvenlik standartları nelerdir? Bu soruları ve daha fazlasını KimlikBasit Satış ve Büyüme Yöneticisi Yavuz Selim Akçınar ile ele aldık.
KimlikBasit nedir? Kuruluş aşamasında yer alan iş ortaklarınızdan bahsedebilir misiniz?
KimlikBasit yeni nesil uzaktan müşteri edinme ve kimlik yönetim platformudur. KimlikBasit’i FinTech girişim kurucusu Insha Ventures olarak Almanya’nın en büyük kimlik yönetim platformu (IMPaaS) sağlayıcılarından biri olan Identify’ın Türkiye birimi iş birliğiyle kurduk. Bir yılda Param, Kredim, Sipay, Ininal, Gaboras, Gri Ventures, Re-Pie, ve Destek Bank gibi kuruluşlarla iş birliği yaparak müşteri edinim süreçlerini tamamen dijitale taşıdık.
Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre Nisan 2022 itibarıyla 1 milyon 410 bin uzaktan başvurulardan sadece 332 bini müşteri temsilcisiyle görüşerek sonuçlandırıldı. Aynı dönemde farklı kanallardan kazanılan yeni müşteri sayısı ise 1 milyon 16 bine ulaştı. Önümüzdeki dönemde de bu trendin devam edeceğini öngörüyorum. Bankaların hem maliyetlerini azaltmak hem de müşteri memnuniyetini artırmak için uzaktan müşteri edinimine daha fazla eğilmelerini öneriyorum.
Uzaktan müşteri ediniminde güvenlik standartları nasıl sağlanıyor?
Uzaktan müşteri ediniminde en önemli konu güvenlik. KimlikBasit’in odak noktası da özellikle finansal hizmet veren ve kullanıcı doğrulama süreçlerinin önem arz ettiği endüstriler. Bu alanda Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en deneyimli şirketlerinden biriyiz. Dünyada tüm finansal kuruluşlar; kara para ile mücadele, terörün finansmanını engellemek, sahteciliği önlemek için belirlenmiş olan standartlara göre hareket etmek zorunda. Bu kapsamda, kısaca KYC olarak adlandırılan ‘Know Your Customer’ uygulaması söz konusu. KYC, bir kurumla ilk defa etkileşime geçen bir bireye uygulanan kimlik, doküman ve biyometrik tanıma işlemlerinin bütününe verilen isim. Kurumun müşteri doğrulama ve dijital hizmet verme gibi diğer aşamalarında daha iyi performans göstermesi konusunda ilk adım olduğu için de kritik önem taşıyor. Öte yandan, küresel kara para aklama ile mücadele (AML) ve terörizmin finansmanı (CFT) gibi riskleri bertaraf etmek için de gerekli. Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gibi standartlardan etkilenen uluslararası düzenlemelerde, artık AML 4 ve 5 gibi güçlü direktifleri ve müşteri tanımlaması için KYC gibi önleyici tedbirleri kapsayan ulusal yasalar da uygulanıyor. Bizim de sunduğumuz hizmetin tamamında bu standartlar üst düzeyde bulunuyor.
KimlikBasit ile şirketlere sağladığınız faydalar neler?
Uzaktan uçtan uca kimlik tanımlama teknolojisi sayesinde geleneksel müşteri edinim süreçlerine göre zaman ve operasyonel süreçlerden tasarruf ediliyor. Biz de KimlikBasit ile şirketlere hız, tasarruf ve güvenlik sağlıyoruz. Maliyetleri minimize etmek şirketler için kritik bir önem taşıyor. Öncelikle sahteciliğin hiçbir türüne geçit vermiyoruz, uluslararası standartların yanı sıra ülke içinde de MASAK, BDDK, SPK gibi tüm kurumların belirlediği kriterlere göre hizmet veriyoruz. Farklı dillerde destek hizmeti sunduğumuz için geniş bir coğrafyaya seslenme fırsatına sahibiz. Tüm cihazlarla uyumluluk özelliği sayesinde de ek maliyetlerin de önüne geçiyoruz. Çözümümüzü kullanan şirketlerle iş ortaklığı yaklaşımıyla hareket ediyoruz ve onlara müşteri memnuniyetini üst düzeye çıkaracak çözümler sunuyoruz. Bu kapsamda profesyonel ekibimiz tarafından müşteri desteği hizmeti sunuyor, çağrı merkezi personeline konuyla ilgili eğitim veriyoruz.
KimlikBasit hangi alanlarda kullanılıyor?
18 Mayıs’ta yürürlüğe giren tebliğ ile Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşların Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesaplarında uzaktan kimlik tespiti yoluyla müşteri kabulüne imkân sağlandı.
KimlikBasit de tam da bu noktada yapay zekâ ve diğer teknolojilerle desteklenerek kullanıcının kimliği ya da pasaportu üzerinden çiple verileri okuma ve video konferansla doğrulama yapabiliyor.
Bu bağlamda KimlikBasit, finansal kuruluşların ve şirketlerin dijital dönüşümünü tamamlayıcı bir hizmet. Yapay zekâ destekli biyometrik karşılaştırma ve doğrulamayla fark yaratıyor ve bankacılık dışı alanlarda da kullanım ve maliyet avantajı sağlıyoruz. Ayrıca ürünümüzü kullanan şirketlerin çağrı merkezlerinde çalışanlara eğitim desteği sunuyor, şirketlere müşteri deneyimi odaklı süreç yönetimi hizmeti de veriyoruz.
Sistem, herhangi bir aksaklık yaşanmaması üzerine kurgulanıyor. Mevcut müşteri bilgilerinde eksiklerin tamamlanması ve ek işlem güvenlik protokollerinde de yaygın bir şekilde kullanılan KimlikBasit ile mobil uygulama ve web üzerinden doğrulama yapılabildiği gibi ürün ya da hizmeti alan şirket, bir panel üzerinden de kullanıcılarını yönetebiliyor.